Fotsopp (tinea pedis) er en vanlig soppinfeksjon som mange kan pådra seg. Tilstanden smitter lett på offentlige steder som i kommunale dusjer, garderober og i treningssentre.

Årsaker

En gruppe sopp som kalles dermatofytter, forårsaker fotsopp. Disse organismene trenger inn i (infiserer) det overflatiske laget av huden. Som en reaksjon på denne soppveksten, produserer huden flere celler enn normalt. Etter som disse cellene presses mot overflaten, blir huden tykk og skjellete. Som regel er det slik at jo mer soppen sprer seg, jo mer skaller huden, og det kan danne seg en rød kant i overgangen mellom normal og betent hud. 

Risikofaktorer

Organismene som forårsaker fotsopp, trives i fuktige, tette miljøer. Tykke og tette sko som klemmer tærne sammen og skaper varme og fuktige områder, antas å være en årsak. Fuktige sokker og sko øker risikoen. Varme, fuktige omgivelser som fremmer fotsvette, stimulerer til spredning av sopp. Soppen fester seg til hudbiter eller andre partikler som kan finnes på gulvet, i matter, sengetøy, klær, sko og andre overflater. Person til person kontakt er en annen måte sopp kan smitte på. Selv husdyr kan spre sopp. Selv om overføring kan skje i hjemmet, så er det vanligere at infeksjonen sprer seg på offentlige steder - i garderober, badstuer, svømmehaller, kommunale bad og dusjanlegg.

Behandling

I milde tilfeller er det nok med lokalbehandling med en krem. Lamisil®/Terbinafin® krem som påsmøres 1-2 ganger om dagen i en uke, er en god og effektiv behandling. Ellers finnes det en lang rekke ulike soppmidler både som krem, oppløsning, gel og pudder.